21 marca 2014r. obdarował nas piękną, słoneczną aurą, jak przystało na pierwszy dzień wiosny. Pełni pozytywnych emocji powitaliśmy w progach naszej szkoły uczniów klas trzecich okolicznych gimnazjów, by razem z nami świętowali ten wyjątkowy dzień. Przygotowaliśmy dla nich wiele atrakcji i niespodzianek. Zwiedzając budynek szkoły mogli wziąć udział w różnorodnych warsztatach, poznać okolicę i porozmawiać z naszymi uczniami.

Wiele emocji wzbudziła „żywa lekcja historii” z wykorzystaniem stroju i broni z epoki krzyżowców oraz lekcja geogebry czyli nowoczesnej matematyki. Gimnazjaliści mogli sprawdzić swoją wiedzę w Quizie obcojęzycznym, podpatrzeć, jak przygotować piękne, kolorowe przekąski i smakowite desery. W pracowni żywienia czekał na nich profesjonalny pokaz sztuki kelnerskiej w wykonaniu uczennic klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pod czujnym okiem nauczycieli mogli spróbować swoich sił w zawodzie kelnera, nauczyli się też, jak dekorować stół w zależności od rodzaju uroczystości. Kolejną atrakcją była możliwość przygotowania własnej Marzanny z materiałów przeznaczonych do recyklingu. Fachowej pomocy udzielała pani Maria Jagodzińska z OPP w Sierpcu. Zainteresowani zwiedzali budynek internatu, który wywiera ogromne wrażenie spełniając europejskie standardy. Przez cały czas na terenie szkoły trwały dwa turnieje – tenisa stołowego o puchar dyrektora ZSCKR w Studzieńcu i warcabowy, w których gimnazjaliści licznie brali udział. Na koniec wszyscy goście i uczniowie szkoły spalili pomysłowe i oryginalne Marzanny żegnając tym samym odchodzącą zimę. Po wyczerpującym dniu, w plenerze przy muzyce odbyło się wspólne ognisko i pieczenie kiełbasek. Mamy nadzieję, że gimnazjaliści będą ten dzień wspominać z przyjemnością, jako ciekawą alternatywę na „święto wagarowicza”. Już dzisiaj zapraszamy serdecznie do naszej szkoły 9 maja na Dzień Otwarty. Aby zrozumieć specyfikę miejsca, trzeba je zobaczyć, poznać a nie tylko o nim posłuchać. Drzwi naszej szkoły są otwarte dla wszystkich.
Przygotowała: p. Małgorzata Gruk