Dnia 16.03.2016r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, odbył się konkurs Kulinariada 2016 pod hasłem „Wielkanoc na polskich stołach”.

W konkursie  wzięły udział następujące szkoły: 

  • ZSCKR im. A. Świętochowskiego w Gołotczyźnie ZSCKR w Starym Lubiejewie 
  • ZSCKR w Studzieńcu
 

Uczennice reprezentujące szkołę w Gołotczyźnie przygotowały: „Pasztet z selera, jajko w mięsnej skorupie i wiosenną sałatkę warstwową”. 

Uczennice ZSCKR w Starym Lubiejewie przygotowały:  „Mazurek z żelką ajerkoniakową”. 

Uczennice reprezentujące naszą szkołę przygotowały potrawę:  „Bax na wiosennej łące”.

Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III TŻ i UG:

  • Ewelina Kwiatkowska
  • Marta Renner

 

Konkurs  trwał 120 minut. W tym czasie uczennice musiały  przygotować potrawę oraz nakryć stół, uwzględniając min.: estetykę podania potrawy, zgodność dekoracji stołu z tematem konkursowym, aranżację stołu – pomysłowość, oryginalność dekoracji. Bardzo ważnym kryterium był smak potrawy, jak również stopień trudności jej wykonania. 

Po 120 minutach  intensywnej  pracy  ze  strony  młodzieży, jury w składzie: p.Elżbieta Butajło, p.Anna Bogdan oraz p.Bożena Strzałkowska przystąpiło do oceny potraw oraz nakrytych stołów. Komisja konkursowa po burzliwej naradzie przydzieliła następujące miejsca:

  • I m-ce – ZSCKR w Gołotczyźnie,
  • II m-ce – ZSCKR w Studzieńcu, ZSCKR w Starym Lubiejewie.

W czasie trwania konkursu uczennice miały możliwość bliższego  poznania się, podzieliły się  swoimi doświadczeniami i po prostu miło spędziły czas. Atmosfera była bardzo sympatyczna i przyjazna. Dziewczęta, mimo dużego zaangażowania i koncentracji, były uśmiechnięte i pełne entuzjazmu. 

Konkurs został zorganizowany i przeprowadzony przez panią Agnieszkę Wojtas i panią Dorotę Kolbus.