Dwudziestego drugiego marca br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu odbył się finał Międzyszkolnego Konkursu Kulinarno – Geograficznego „Kuchnie narodów świata”.


Po zmaganiach w etapie szkolnym do Studzieńca przyjechało 8 dwuosobowych zespołów z Mazowsza, Kujaw, a nawet z Mazur, które w części teoretycznej rozwiązywały test o kuchniach różnych narodów. Cztery najlepsze drużyny zakwalifikowały się do etapu praktycznego – w pracowni gastronomicznej wykonywały włoską potrawę – ravioli.
Komisja konkursowa oceniała potrawy wg ustalonych wcześniej kryteriów i ustaliła listę zwycięzców: 

  • I miejsce – Zespół Szkół nr 2 w Rypinie 
  • II miejsce - Zespół Szkół nr 3 w Rypinie 
  • III miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie 

Wyróżnienie - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu. 

Sponsorem wspaniałych nagród w konkursie był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagrody dodatkowe dla laureatów sfinansował Oddział Terenowy KOWR
w Warszawie. 

Podczas zmagań kulinarnych pozostali uczestnicy konkursu zostali zaproszenie na przyjęty z entuzjazmem pokaz gastronomiczny przygotowany przez uczniów klasy II TŻ i III TŻ.