W dniach 2-13 maja 2022 r. uczniowie klas I, II i III kształcący się w zawodach 

 technik żywienia i usług gastronomicznych, technik weterynarii, technik rolnik oraz technik mechanizacji rolnictwa 
i agrotroniki przebywali na praktykach zawodowych w mieście Cattolica, położonym w jednym z
najpopularniejszych regionów turystyczno-wypoczynkowych we Włoszech. Praktyki zawodowe dla 34
uczniów odbyły się w ramach realizowanego w naszej szkole projektu nr 2021-1-PL01-KA121-VET-
000012557, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach programu ERASMUS+.
Na wyjazd zakwalifikowali się uczniowie posiadający najwyższą frekwencję w szkole, najlepsze wyniki
w nauce, zarówno z przedmiotów zawodowych jak i języka angielskiego. Uczniowie przed wyjazdem
uczęszczali na kurs języka angielskiego zawodowego oraz na warsztaty pedagogiczno–kulturowe. Zajęcia
miały na celu przygotowanie ich do pracy, zapoznanie z włoską kulturą i tradycją. Były również zajęcia
BHP wprowadzające do bezpiecznej realizacji praktyk zawodowych.
Pierwszego maja o godz. 12.00 gotowi na przygodę, z uśmiechami na twarzach rozpoczęliśmy podróż
sprzed budynku szkoły w Studzieńcu. Trasa przejazdu przebiegała przez Czechy oraz Austrię, z okien
autokaru podziwialiśmy piękny Wiedeń nocą oraz malownicze Alpy, a 2 maja o godz. 12.00 zawitaliśmy
w hotelu Jupiter, w samym sercu m.Cattolica, zaledwie 150 metrów od plaży.
W poniedziałek pierwsze spotkania w firmach oraz lecznicach rozpoczęły się od poznania struktury
danego przedsiębiorstwa, zakresu działań w trakcie praktyk oraz zapoznania z opiekunami praktyk 
i pracownikami firm. I tak w pierwszym tygodniu technicy weterynarii rozpoczęli praktyki w dwóch
lecznicach w Rimini, technicy żywienia i usług gastronomicznych przygotowywali posiłki i obsługiwali
gości na miejscu w hotelu, technicy rolnicy i technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki pracowali w
lokalnych serwisach sprzętu rolniczego, ale też w terenie zgłębiając tajniki produkcji oliwy i uprawy kiwi.

Kolejne dni były już normalnymi dniami praktyk. Technicy żywienia i usług gastronomicznych, żeby
zdobyć nowe doświadczenia zawodowe w drugim tygodniu pracowali w nowych miejscach tzn.
restauracji Canne del Greco i hotelu Aragosta. Miłym zaskoczeniem były potrawy, wśród których
królowały makarony we wszelkich możliwych odsłonach, ale również frutti di mare, które są niezwykle
cenione za walory smakowe, wartości odżywcze i zdrowotne. Weterynarze poznali w teorii i w praktyce
zastosowanie narzędzi, urządzeń i sprzętu w lecznicach dla zwierząt w Rimini. Praca lekarza weterynarii
wymaga ogromnej wiedzy, ale doświadczenie, w tym jak radzić sobie z przestraszonymi zwierzętami, jest
bezcenne. Mechanizatorzy i rolnicy z zaciekawieniem słuchali o metodach zbioru, przechowywania oraz
transportowania owoców kiwi, poznali sposoby nawadniania pnączy kiwi oraz sprzęt wykorzystywany 
w całym procesie produkcji. Pracowali również na plantacji oliwek i w wytwórni oliwy. Pozostaje tylko
czekać, jak kiwi i drzewa oliwne wyrosną na szkolnej działce w Studzieńcu :)

Wszyscy praktykanci nabyli wiedzę na temat włoskiej kultury, stylu życia oraz architektury przydatną 
w  kontaktach z Włochami. Szlifowali język angielski i wykorzystywali zdobyte na kursach
przygotowawczych do wyjazdu zwroty i wyrażenia włoskie. Opracowali w trzech językach: polskim,
angielskim i włoskim słowniczek podstawowych pojęć i zwrotów używanych w czasie praktyk oraz film
dokumentujący najciekawsze zdarzenia.

W chwilach wolnych od pracy uczniowie odkrywali nowe zakątki miasta Cattolica, spacerowali, robili
zakupy, próbowali regionalnych przysmaków w pobliskich restauracjach, spędzali czas na plaży.
Popołudniami organizowaliśmy wspólne spacery m.in. romantycznymi uliczkami Castello di
Montegridolfo, brzegiem morza, na mecze piłki plażowej, do Gradary na zwiedzanie średniowiecznej
twierdzy, gdzie według legendy wydarzyła się tragiczna historia miłosna Paola i Franceski, opisana przez
Dantego w „Boskiej komedii”.

W pierwszym tygodniu pojechaliśmy na wycieczkę po Rimini. Zwiedziliśmy m.in. Arco d’Augusto – łuk
Augusta, najstarszy zachowany łuk triumfalny z okresu cesarstwa rzymskiego; Most Tyberiusza z I w
p.n.e, zbudowany z niezwykle wytrzymałego cementu wulkanicznego, którego wygląd nie zmienił się od
początku istnienia; Piazza Cavour – centralny punkt miasta, przepiękny plac z posągiem papieża Pawła V
oraz renesansową fontanną; tradycyjne uliczki w dzielnicy San Giuliano. W niedzielę dużą atrakcją był
wyjazd do Wenecji, gdzie spacerowaliśmy po Placu św. Marka, podziwialiśmy Pałac Dożów, kolorowe
mozaiki na Bazylice św. Marka, wzdychaliśmy na Moście Westchnień, przechadzaliśmy się wąskimi
uliczkami miasta, podziwialiśmy gondole sunące kanałami oraz słuchaliśmy z zaciekawieniem pilota
Pawła, który opowiadał nam o maskach i karnawałach. Na placu św. Marka młodzież tż wypatrzyła
najstarszą włoską kawiarnię Caffe Florian, oferującą (przy dźwiękach orkiestry) najlepsze espresso we
Włoszech. Podróż statkiem Laguną Wenecką z kolorowymi wysepkami też miała swój
urok.

W drugim tygodniu odbył się wyjazd do San Marino. Piękne widoki na długo pozostaną w naszej
pamięci: z jednej strony góry, z drugiej piękne, lazurowe morze. Młodzież podziwiała architekturę
najstarszej republiki, średniowieczne domy, place, zamki i fortyfikacje.

Praca w firmach umożliwiła im zdobycie nowych umiejętności i podniesienie kompetencji
zawodowych. Na zakończenie praktyk każdy uczeń otrzymał certyfikat potwierdzający udział w
projekcie. Zagraniczna praktyka zawodowa pełna pracy, przygód, słońca, wspaniałych widoków
zaowocowała zawarciem nowych znajomości i zdobyciem cennego doświadczenia zawodowego.
Na długo pozostaną w naszej pamięci smaki kuchni włoskiej, takie jak dojrzewające szynki, sery, pizze,
pasty, smażone kalmary, ośmiorniczki, krewetki w panierce, homary, a wszystko to w towarzystwie
tradycyjnych napojów włoskich

 Fotorelacja